Keczup (lub ketchup) to rodzaj pomidorowego sosu, który może przybierać smaki od łagodnego, aż do bardzo ostrego. Wywodzi się z Chin, gdzie był wykorzystywany do konserwowania ryb. Jego skład i nazwa zostały zaczerpnięte stamtąd przez Anglików, dzięki którym sos przywędrował do USA, a następnie stał się popularny na całym świecie. Obecnie podawany jest na zimno, jako dodatek do kanapek, wędlin, mięs czy pizzy.

Zarówno forma „keczup”, jak i „ketchup” jest poprawna. W chwili obecnej angielskie zapożyczenie „ketchup”, czytane jako „keczap”, jest jednak wypierane przez spolszczoną wersję „keczup” (fonetycznie „keczup”). Jest to wynikiem procesów rozwoju języka i przyswajania do niego obcych słów.
Wciąż jednak obie wersje można zastosować, choć warto przy tym pamiętać, aby do każdej z nich używać prawidłowej wymowy, narzuconej przez ortografię.

Keczup nie jest moim ulubionym dodatkiem do kanapek, wolałbym dostać musztardę.
Ostry keczup to ulubiony dodatek Franka. Mógłby stosować go praktycznie do każdego dania.
Chciałbym kupić łagodny keczup. Mogłaby mi pani powiedzieć, na której półce go znajdę?

Ketchup w dzisiejszej formie został rozpropagowany dzięki amerykańskiej marce Heinz.
Nieodłącznym składnikiem ketchupu jest ocet, więc jeśli go nie lubisz, sos może ci nie smakować.
Kup łagodny i ostry ketchup, przyda się na nasze dzisiejsze przyjęcie w ogrodzie.