Obie nazwy przypraw cukierniczych są poprawne, oznaczają jednak różne produkty, a raczej produkt i formę jego zamiennika – bowiem cukier wanilinowy jest tańszą alternatywą cukru waniliowego, który ma swoim składzie etylowanilinę lub wanilinę. Z tego powodu błędem jest stosowanie tych nazw wymiennie.

Poprawna pisownia

cukier wanilinowy

Poprawna pisownia, znaczenie: rodzaj przyprawy stosowanej w cukiernictwie, charakteryzuje się barwą białą lub lekko kremową i funkcjonuje jako tańsza wersja (zamiennik) cukru waniliowego. Cukier wanilinowy powstaje w wyniku zmieszania cukru z waniliną lub z etylowaniliną.


Poprawna pisownia

cukier waniliowy

Poprawna pisownia, znaczenie: składnik deserów cieszący się popularnością w kuchni środkowoeuropejskiej i skandynawskiej (i jednocześnie kosztowny i trudny do nabycia poza tymi obszarami). Cukier waniliowy powstaje z cukru buraczanego, który następnie łączony jest z laskami lub ekstraktem z wanilii.