Obie nazwy są poprawne, nie oznaczają one jednak tego samego produktu – cukier wanilinowy jest tańszym zamiennikiem cukru waniliowego, który to w swoim składzie posiada wanilinę albo etylowanilinę. W związku z powyższym nie należy tych nazw stosować wymiennie.

Poprawna pisownia

cukier waniliowy

Poprawna pisownia, znaczenie: przyprawa – składnik deserów popularny w kuchni środkowoeuropejskiej i skandynawskiej (kosztowny i trudny do nabycia poza tymi obszarami). Przyrządzany z cukru buraczanego, który jest łączony z laskami lub ekstraktem z wanilii.


Poprawna pisownia

cukier wanilinowy

Poprawna pisownia, znaczenie: przyprawa stosowana w cukiernictwie o barwie białej lub lekko kremowej, funkcjonuje jako tańszy zamiennik cukru waniliowego. Cukier wanilinowy jest uzyskiwany w wyniku zmieszania cukru z waniliną lub z etylowaniliną.