We współczesnej polszczyźnie dopuszcza się stosowanie zarówno terminu czernina, jak i czarnina, a nawet czornina. Wymiana tych samogłosek ma charakter regionalny – w różnych częściach naszego kraju utarty jest inny zwyczaj. Przy okazji warto wspomnieć, że nawet znana nam wszystkim czarna polewka w niektórych regionach Polski przyjmuje formę szarej polewki.
Powyższymi rzeczownikami określamy potrawę – zupę, tworzoną z dodatkiem krwi kaczej lub gęsiej. Czernina to inaczej czarna polewka. Symbolicznie potrawę tę podawało się kawalerowi, któremu ojciec odmawiał ręki swojej córki, jak to miało miejsce choćby w utworze Adama Mickiewicza Pan Tadeusz.
Poprawna pisownia
Poprawna pisownia
Przykłady poprawnej pisowni
Udało mi się znaleźć przepis mojej babci na tradycyjną polską potrawę jaką jest czernina.
Czarnina to jedna z potraw, która w kulturze naszego państwa istnieje od wielu wieków.
Choć miałam ku temu kilka okazji, nigdy nie odważyłam się skosztować czerniny.
Czarnina to danie fascynujące, ponieważ jako jedna z niewielu potraw zawiera ukryte przesłanie dla konsumującego.
O to bardzo ciekawe, ale ta czornina to już jest chyba bardzo regionalna bo przeglądarka mi podświetla to słowo na czerwono (co ciekawe czernina i czarnina już nie podkreśla!)
Wielkie dzięki wam.