Poprawna pisownia, znaczenie: terminem sommelier określa się osobę w restauracji, zajmującą się doborem win, znawcę, doradcę w tej dziedzinie. Nazywamy tak również specjalistę nauki o winie i jego produkcji, czyli enologii.
Wyraz ten należy zawsze zapisywać przez podwójne m, co uzasadnia jego etymologia. Wywodzi się on z języka francuskiego. Polacy przejęli ten termin zarówno z dokładną pisownią, jak i znaczeniem. Błędy w zapisie mogą natomiast wynikać z sugerowania się wymową powyższego słowa, brzmiącą somelie.
Ciekawostką jest fakt, iż odpowiednikiem tego francuskiego terminu jest polski kiper – osoba, która zajmuje się określaniem gatunków i rodzajów wina czy herbaty na podstawie ich smaku i aromatu.
Przykłady poprawnej pisowni
Kiedy usiedliśmy przy stole, podszedł do nas sommelier, proponując rozpoczęcie kolacji od kieliszka wina.
Osoba pracująca jako sommelier powinna mieć doskonale wykształcony zmysł zapachu oraz smaku.
Pracując jako sommelier w tak dobrej restauracji, powinieneś wyróżniać się bardzo wysokim poziomem kultury osobistej.
Niepoprawna pisownia
Niepoprawna pisownia
Niepoprawna pisownia
Mój wujek był sommelierem i pół tygodnia chodził w takim wesolutkim podpitym humorze, to musi być praca marzeń
Dziękuję 🙂